Trening siłowy powoduje celowe uszkodzenia włókien mięśniowych, a białko jest potrzebne, aby stymulować wzrost mięśni i proces ich naprawy. Maksymalna synteza białek mięśniowych jest kluczem do optymalnej adaptacji i regeneracji po ciężkich treningach. Ilość białka niezbędna do osiągnięcia maksymalnej syntezy białek mięśniowych, została dobrze [...]
Tkanka tłuszczowa spala się wtedy, kiedy nasz organizm zużywa więcej energii niż pobiera z pożywienia. Utrzymanie deficytu kalorycznego może być dla niektórych dość trudne, czasochłonne, a wiele osób ma trudności z organizacją czasu i przeznaczeniem jego części na regularne ćwiczenia i przygotowanie zdrowych posiłków. Podsumowanie Spalanie tkanki [...]
Kreatyna i białko serwatkowe są fundamentem suplementacji większości sportowców amatorskich i zawodowych. Przeglądając literaturę fachową, szybko zauważysz, że zarówno kreatyna, jak i WPC (koncentrat białek serwatkowych), są najczęstszym przedmiotem badań naukowych na sportowcach, a ich efektywność jest dowiedziona i nie podlega dyskusji. Co [...]
Aktualizacja 13.05.2021 Sport i suplementacja są ściśle ze sobą powiązane. Jest to spowodowane tym, że organizm osoby trenującej wykazuje inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, których czasem brakuje w przeciętnej diecie. Sportowiec poddawany jest przeciążeniom treningowym, co generuje większe zapotrzebowanie m.in. na białko. Podsumowanie [...]
Dla osób, które posiadają, choć nieco wiedzy z zakresu odżywiania sportowców, cały ten rozdział będzie banalny. Jednak jestem przekonany o tym, że nie tylko takie osoby będą czytać ten artykuł. Czy aminokwasy BCAA można czymś zastąpić? Stosowanie samych aminokwasów BCAA jest jedną ze strategii uzupełniania właściwego poziomu i jakości [...]
[...] odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening siłowy, uszkadzasz włókna mięśniowe i musisz je naprawić i przebudować. Podsumowując Nie ma naukowych dowodów na to, że spożywanie większej ilości białka jest szkodliwe dla narządów takich, jak nerki lub wątroba u zdrowych osób, z prawidłową czynnością nerek i wątroby. Istnieje jednak limit [...]
Chociaż mleko i jego przetwory stanowią podstawę diety wielu ludzi na świecie, to nie każdy może lub chce po nie sięgać. Powodem może być na przykład nietolerancja laktozy albo awersja smakowa do mleka. Każdy, kto chce zapewnić sobie cenną dla organizmu dawkę aminokwasów niezbędnych, ale ma problem z produktami mlecznymi, z pewnością zainteresuje [...]
Białko stanowi główny budulec naszego ciała. Znajdziemy je w mięśniach, układzie nerwowym, a także we krwi. Białka biorą udział w syntezie hormonów i enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz [...]
Wszyscy wiemy, jak ważne jest codzienne spożywanie odpowiedniej ilości białka. Ale co z białkiem przed snem? Czy to naprawdę konieczne? Od dłuższego czasu powielana jest opinia sugerująca, że spożywanie dodatkowej porcji protein przed snem miałoby zahamować nocny katabolizm i tym samym ustrzec nas przed utratą ciężko wypracowanej masy mięśniowej. [...]
[...] że białko, niezależnie od jego źródła, jest korzystne dla zdrowia kości. Niedawno w przeglądzie opublikowanym w czasopiśmie Osteoporosis International zasugerowano, że spożywanie większej ilości białka, zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego, wiąże się z lepszą gęstością kości i zmniejszeniem ryzyka urazów kości udowej. Zaznacza się jednak [...]
[...] Co ciekawe, najlepszą "zagrychą" nie są ogórki, orzeszki czy chipsy - te ostatnie to kolejne bomby kaloryczne, których należy unikać, a które bardzo często mają związek ze spożywaniem alkoholu. Dużo lepszym wyborem są np. śledzie, kabanosy czy większe dania, bogate w białko. Spożywanie białka przed oraz w trakcie picia może zmniejszyć ilość [...]
[...] 65% wyników wskazywało, iż białko serwatkowe > węglowodany, pod względem mocy średniej odpowiednio 64% (po 10 h) i 53% (po 24 h). Podsumowanie Wszystko wskazuje na to, iż spożywanie białka po treningu stanowi okazję do zwiększenia dobowej podaży protein, co ma wpływ na hipertrofię. Co więcej, pomimo ostatnich sugestii, że nie trzeba dostarczać [...]
[...] wpływ mleka był już dużo słabszy. Czy u dzieci z Mongolii był wpływ mleka czy niedożywienie? Tego już się nie dowiemy. Ponadto w innych badaniach wykazano, że doustne spożywanie białka α-laktoalbuminy indukuje aktywność osi somatotropowej u zdrowych kobiet. Istnieją mocne dowody epidemiologiczne, że spożycie nabiału znacząco zwiększa [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
Początkujący kulturyści często mają obsesję na punkcie protein i wydaje się to mało sensowne. Dlaczego? Gdyż nawet najlepsza dieta, niedostarczająca nadwyżki energetycznej, okaże się kiepska. Mięśnie nie rosną wtedy, gdy ćwiczysz, ale gdy jesz i śpisz – w ciągu następnych 48-72 godzin po treningu. Zgadza się, kulturystom wyczynowym dość często [...]
[...] energetycznego. Jeśli jesteś w stanie zjeść odpowiednią ilość energii w 3 posiłkach, to wystarczy. Jeśli wolisz 5, OK, też nie ma przeszkód! Jednak pamiętaj, iż zbyt częste spożywanie węglowodanów i białka powoduje huśtawkę insulinową i supresję wykorzystania tłuszczu zgromadzonego np. podskórnie. Ponadto nadmierna stymulacja insuliny oraz IGF-1 [...]
[...] ze względu na fakt, że ich organizm znajduje się w fazie rozwoju, więc potrzebuje dużej ilości budulca, jakim są właśnie proteiny. Dlatego najmłodszym zaleca się regularnie spożywanie mięsa, jaj, ryb i nabiału. Również z uwagi na rozwijające się w łonie matki dziecko kobiety w ciąży powinny zadbać o wysoki poziom białka w diecie (ok. 1,5 g na 1 [...]
Zdaniem naukowców, odpowiednie spożycie białka może pomóc zmniejszyć ryzyko osłabienia u kobiet w starszym wieku. Według przeprowadzonych badań, spożycie co najmniej 1,1 grama białka na kilogram masy ciała (g / kg), w okresie trzech lat prowadziło do zmniejszenia ryzyka osłabienia u kobiet po menopauzie. Podsumowanie Świetne źródła białka, które [...]